0 – De Bedoeling

Wat is nou eigenlijk de bedoeling van het hele beleggen? Waarom zou je eraan beginnen en hoe meet je (en weet je) of je het goed doet? Eigenlijk is het doel heel simpel: wanneer je gaat beleggen wil je dat de hoeveelheid geld waar je mee begint groter wordt. Jaar in, jaar uit: je wil meer geld creëren. In financiële termen is dat het rendement en dat wordt uitgedrukt in een percentage. Even een snelle rekensom om dat uit te leggen:

Stel, je begint met beleggen in november van 2019 en je legt €1.000,- in (waarin maakt even niet uit). In november 2020 kijk je eens naar hoe het er voor staat met je fantasiebelegging en je ziet dat er €1.600,- op je rekening staat. Dat betekent dat je een rendement van 6% hebt behaald (€1.000 x 1,06 = €1.600). 

Dit rendement is dus ook gelijk de maatstaf van de prestatie van je beleggingen. Als we willen weten of een bepaald fonds, een bepaalde index of een bepaalde individuele belegger het goed doet kunnen we dus kijken naar het rendement, dat is immers het doel van elke belegging. Specifieker nog: we kunnen kijken naar het gemiddelde jaarlijkse rendement over een bepaalde periode. Dit is een hele mond vol, maar is niet heel ingewikkeld. Laten we het rekenvoorbeeld er weer even bij pakken.

In de periode 2019-2020 hebben we  een rendement behaald van 6% in 1 jaar. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat het volgende jaar (’20-’21) iets minder goed is en dat we maar 3% behalen. En dan zal je zien dat ’21-’22 ineens super goed gaat waar we een rendement van 15% realiseren! Om dit een beetje gelijk te trekken willen we dus zien hoeveel rendement we gemiddeld per jaar hebben bereikt tussen 2019 en 2022: (6 + 3 + 15)/3= 8%.

 

En dat is niet slecht. Waarom is dit niet slecht? Omdat het hoger is dan de gemiddelde inflatie per jaar (gemiddeld ongeveer 3%), dus je geld wordt inderdaad meer waard: doel bereikt. Maar de inflatie verslaan is niet genoeg. We willen namelijk een echt vermogen opbouwen, en niet alleen maar zorgen dat de waarde van ons geld voorloopt op hoeveel het leven kost.

Aangezien het geval is dat je sneller rijk wordt als het rendement hoger is, draait het spel van het beleggen dus om een zo hoog mogelijk rendement behalen. Maar hier moet wel een belangrijke kanttekening bij geplaatst worden. Het is namelijk niet zo dat een investering die het allerhoogste rendement kan geven gelijk de beste belegging is. Je kan bijvoorbeeld een heel hoog rendement (een rendement dat in de honderdtallen loopt) behalen bij het casino, of met Bitcoin, of met het winnen van de jackpot. Maar zo’n rendement is niet van lange duur en vraagt heel veel van je emoties. Rendement behalen op een manier als deze kan hele hoge toppen hebben, maar heeft ook gelijk hele lage dalen. En als het op emoties aankomt, dan is het belangrijk om te onthouden dat je eigen emoties een van de grootste vijanden is als het op geld aankomt. Daarnaast is zo’n rendement vaak maar eenmalig en niet terugkerend. Dat is voor ons dus niet handig. Wij zijn op zoek naar een rendement dat relatief stabiel blijft voor de komende 30 jaar. We willen niet crazy snel crazy rijk worden (er zijn genoeg verhalen van mensen die dit behaalden en daarna weer keihard onderuit gleden), maar stabiel en duurzaam ons vermogen laten groeien: we willen structureel ons geld de baas zijn. Onze zoektocht naar de juiste belegging wordt dus bepaald door het volgende: we zijn op zoek naar iets waar we ons geld in kunnen stoppen dat het hoogste rendement biedt dat tegelijkertijd relatief stabiel is.

Dan nu de vraag: hoe, in hemelsnaam? Zoals ik het zie zijn er eigenlijk grofweg twee benaderingen tot beleggen: passief en actief. Het verschil zit hem (suprise, surprise) in de hoeveelheid moeite en tijd ze van je vragen. Heb je zoiets van: beleggen is eigenlijk echt supersaai (want dat kan het ook echt zijn), maar ik wil tóch iets met mijn geld doen i.p.v. het op de spaarrekening zetten, dan is passief beleggen wellicht een optie. Maar mocht je het gevoel hebben dat je best een stapje verder kunt gaan, dat je het misschien helemaal niet zó saai vindt, dan kan actief beleggen je veel extra’s opleveren. Actief beleggen kan een veel hoger rendement bezorgen en we hebben gezien dat een hoger rendement ervoor zorgt dat ons vermogen sneller groeit. Maar, actief beleggen is wel moeilijker en is eigenlijk een heel ander spelletje (zoals we zullen zien), dus laten we passief beleggen maar eerst behandelen. 

Beide vormen van beleggen hebben natuurlijk een risico in zich, welke drastisch van elkaar verschillen, en er zijn verschillende strategieën om dat risico te verlagen. We zullen zien dat we bij passief beleggen vooral moeten gaan spreiden, over zowel onze beleggingen (diversificatie) als over de tijd (dollar-cost averaging). Bij actief beleggen staat het risico dat we lopen gelijk aan het gebrek aan kennis dat we hebben of, zoals Warren Buffett het verwoordde: “risk comes from not knowing what you’re doing.“. 

Voordat we beginnen, nog even ter herhaling, ons doel is: een zo hoog mogelijk rendement behalen (op jaarbasis) dat relatief stabiel is. Okee dan, nu dat duidelijk is (hoop ik, en zo niet: laat het me weten!), leggo!

Onze voortgang
Copy link
Powered by Social Snap