Bronnen

Informatie valt of staat bij de bron waar het uit gehaald is. Om eer te doen aan deze les vind je daarom hier de bronnen waarop deze website gebouwd is.

Je vind hier niet alleen de daadwerkelijke boeken waar de informatie op deze website uit afkomstig is, maar ook profielen van sommigen uit wiens grijze massa die informatie is gekomen.

De lijst is zo omvangrijk mogelijk, als een soort bibliografie, maar nooit compleet. Hij wordt daarom regelmatig bijgewerkt, en het kan soms zijn dat niet alle gebruikte bronnen hier al bij gezet zijn.


Ga naar de Mensen


Ga naar de Boeken

De Mensen

Warren Buffett

warren-buffettLaten we beginnen bij de meest bekende belegger aller tijden. Deze multimiljardair is (tot nu toe) het summum van de school van het waardebeleggen. 

Ook wel bekend als “The Oracle/Sage of Omaha”, Buffett was ooit leerling van Benjamin Graham (die ook in deze lijst staat) en is inmiddels de op-twee-na rijkste man van de wereld (na Jeff Bezos van Amazon en Bill Gates van Microsoft). 

Hij begon al heel vroeg met investeren toen hij op 11 jarige leeftijd zes aandelen kocht van het oliebedrijf “Cities Services”. Nu, inmiddels 77 jaar later, is hij samen met Charlie Munger (die zo aan bod komt) verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun investeringsvehikel Berkshire Hathaway Inc. 

Buffett is, naast zijn immense vermogen, vooral beroemd geworden van de wijsheden die hij met de wereld deelt. De brieven aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway zijn legendarisch vanwege de duidelijke toon en simpele taal waarin Buffett over bedrijven praat, het zijn schatkisten van beleggers-wijsheid. Je kunt ze hier allemaal vinden, vanaf 1977 tot nu.

Charlie Munger

Wie Buffett zegt moet ook Munger zeggen en dat doen we dan ook bij deze. Charlie Munger is sinds jaar en dag de partner van Buffett, en de vice-voorzitter van Berkshire Hathaway. 

Veel van de theorieën die je over actief beleggen op deze website aantreft, en die Berkshire Hathaway volgt in het bepalen van welke aandelen ze kopen, zijn afkomstig van deze man. 

Charlie Munger heeft zelf geen boeken geschreven waarin hij zijn theorie uiteenzet, maar er zijn gelukkig genoeg mensen die dat wel hebben gedaan (zie bijvoorbeeld Invested (2017) hieronder, of The Tao of Charlie Munger (2017)). Er is wel een filmpje van hem gemaakt (dat ook in Invested genoemd wordt) dat wel even het kijken waard is:

https://www.youtube.com/watch?v=3WkpQ4PpId4

Benjamin Graham

Zoals hierboven al aangekondigd zijn we nu bij de vader van het waardebeleggen aangekomen: Benjamin Graham. 

In 1934 publiceerde hij samen met David Dodd Security Analysis, hét boek waarin de theorie van deze stijl van beleggen uiteen gezet wordt. 

Op Columbia University doceerde Graham deze stijl van beleggen ook, en hij deed dat onder anderen aan The Oracle of Omaha himself. 

De invloed van Graham op Buffett is zo groot dat Buffet hem zag als de meest belangrijke man in zijn leven. Op Pa Buffett na, natuurlijk. 

We mogen deze man dus met recht beschouwen als een van de belangrijkste figuren binnen de wereld van beleggen.

Peter Lynch

Over het algemeen zijn fondsbeheerders niet echt te vertrouwen als het om financieel advies gaat. Deze les vinden we ook terug in de boeken van Peter Lynch, die zijn faam ironisch genoeg heeft verworven als fondsbeheerder van het Magellan Fund, onderdeel van Fidelity Investments

De door hem behaalde resultaten bij dat fonds zijn legendarisch: tussen 1977 en 1990 heeft hij de waarde van het fonds van ongeveer $20 miljoen verhoogd naar $14 miljard. 

Dat bereikte hij door gemiddeld bijna 30% per jaar aan rendement te behalen (terwijl de markt – de S&P500 in dit geval – ongeveer de helft hiervan behaalde). Dit heeft ervoor gezorgd dat de beste man op zijn 46e al kon zeggen dat hij wel even genoeg gewerkt heeft. 

Hoe Lynch dit heeft bereikt, wat zijn filosofie is geweest, heeft hij uitvoerig gedeeld met het grote publiek in de drie boeken: One Up On Wall Street (1989), Beating The Street (1993) en Learn to Earn (1997).

John C. Bogle

John Bogle is op deze website misschien wel de belangrijkste bron voor alles wat met passief beleggen te maken heeft. 

Hij wordt gezien als de belangrijkste man voor de ‘kleine belegger’: de gewone man die niet de toegang heeft tot financiële data of producten die grote fondsbeheerders wel hebben. 

Met The Vanguard Group heeft Bogle het beleggen voor de leken totaal veranderd door zijn ideeën over ‘indexbeleggen’: in plaats van de markt te proberen te verslaan, kan je hem maar beter volgen. Zijn motto was dan ook: “Don’t go looking for a needle in a haystack, just buy the whole haystack“. 

De op 16 januari 2019 overleden grootmacht in de beleggerswereld heeft zijn filosofie veelvuldig met het publiek gedeeld. Hij deed dat in eigen boeken (zie bijvoorbeeld Common Sense on Mutual Funds (1999)), maar die informatie is ook terug te vinden in bijvoorbeeld Money Master The Game (2014).

Ray Dalio

Op nummer 57 van de Forbes Billionaires lijst van 2019 en op nummer 6 van deze lijst staat de invloedrijke Ray Dalio. 

Dalio is groot geworden met zijn werk bij Bridgewater Associates, een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Dalio heeft voor Bridgewater veel resultaten behaald door zijn begrip van de macro-economie en zijn strategieën over diversificatie en “asset-allocation”. 

Zijn unieke en simpele kijk op de macro-economie heeft ervoor gezorgd dat hij meerdere crises heeft kunnen ontwijken (en geld heeft verdiend tíjdens die crises). Dat maakt hem een veelgehoord en veelgeliefd spreker in invloedrijke sferen, bijvoorbeeld tijdens het World Economic Forum in Davos.

De toegang tot deze informatie blijft gelukkig voor ons niet alleen bij de elite. In Money Master The Game (2014) heeft Tony Robbins hem uitgebreid geïnterviewd en is ingegaan op de precieze portefeuille-verhouding die Dalio aanraadt om in elk economisch klimaat geld te kunnen verdienen. Daarnaast is Dalio zelf ook actief als publicist. Via zijn boekenserie Principles (2017 – nog uit te brengen) en zijn website vat hij zijn hele werk- en levensfilosofie samen. 

Vanwege het huidige economische klimaat (d.w.z. de angst voor recessie) legt hij momenteel de nadruk op hoe je om moet gaan met economische crises. Hij heeft daarvoor een gratis 400 pagina tellend e-book (PDF) beschikbaar gesteld.

Ook publiceerde hij een video van 30 minuten waarin hij helemaal samenvat en uitlegt hoe de ‘economische machine’ nou eigenlijk werkt, een filmpje dat inmiddels al meer dan 8,5 miljoen keer is bekeken. Super simpel en heel erg begrijpelijk. Ik pak dat filmpje er regelmatig bij als er weer nieuws is over de stand van de economie (heb het echt al 10 keer gezien). Je kan het hieronder bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0&t=1352s

De Boeken

Over Beleggen

Money Master The Game (2014) – Tony Robbins

Tony Robbins is, bij gebrek aan betere woorden, een Amerikaans goeroe en lifecoach.

Nu is het dragen van de “goeroe”- of “lifecoach”-badge over het algemeen geen sterke indicator van betrouwbaarheid. Ze zijn niet vies van een beetje retoriek, zullen we maar zeggen. Dat is ook herkenbaar in het taalgebruiken de schrijfstijl van het boek: groots, meeslepend, dramatisch. Vrij Amerikaans, dus. 

Dat gezegd hebbende, het boek staat vol met hele bruikbare, betrouwbare informatie en staat niet zomaar op allerlei bestseller-lijsten. De informatie uit het boek kom je ook buiten dit boek keer op keer tegen, wat weer wél een van de belangrijkste kenmerken is om de betrouwbaarheid van informatie te bepalen.

In plaats van dat Robbins zelf aan het woord is, laat hij de grootheden spreken. Hij heeft een aantal van de greatest financial minds geïnterviewd en gevraagd naar hoe je “het spel van geld” wint. Al deze wijze lessen heeft hij overzichtelijk gebundeld in zeven stappen die naar financiële vrijheid leiden. 

Het leuke aan dit boek is dat het je het gevoel geeft dat financiële zekerheid te bereiken is, ook voor jou. Het maakt de hele wereld van geld en beleggen een stuk kleiner en behapbaarder.

Bestel het boek bij Bol.com.

Security Analysis (1934) – Benjamin Graham & David Dodd

Voor veel beleggers, waaronder Buffett en Munger, is dit de Bijbel. 

In dit boek geven Graham en Dodd antwoord op de vraag hoe je een aandeel van een bedrijf op waarde kunt schatten. Dat is in essentie eigenlijk dezelfde vraag als hoe je het gehele bedrijf moet analyseren. 

Met dit werk hebben deze twee de school van het “waardebeleggen” (value-investing) zo goed als opgericht. De invloed van dit boek is dus niet te onderschatten, en de resultaten die behaald zijn door de theorie uit dit boek toe te passen ook niet. 

Al deze theorie betekent echter ook dat het een zware pil is. Het boek is heel theoretisch geschreven en wordt dan ook eerder gebruikt voor een vak tijdens een Masters of Business Administration op een Universiteit, dan dat het bij elke Bruna of AKO ligt. 

Als je het gevoel hebt dat je die academische en theoretische taal – die ook nog eens uit 1934 komt – wel prima kunt volgen, of je vindt het een leuke uitdaging, dan is de inhoud van dit boek van onschatbare waarde.

Hier kan je het bestellen.

The Intelligent Investor (1949) – Benjamin Graham

Dit boek lijkt qua inhoud heel erg op dat van Security Analysis hierboven. Ook hier staat beschreven hoe je, volgens Graham, aandelen op waarde moet schatten. 

Het grootste verschil is dat dit boek iets minder uitgebreid is, en in iets minder moeilijke taal is geschreven. Vergis je niet: het is nog steeds een redelijk dik boek met een hoge dichtheid aan informatie en ook hier is de taal voor onze begrippen nog saai en moeilijk (het boek is immers al 70 jaar oud). 

Maar, vanwege het relatieve ‘samenvattingsgehalte’ van dit werk ten opzichte van Security Analysis, wordt dit boek vaker gedeeld als hét beleggersboek.

Als je naar Buffett luistert (“Risk comes from not knowing what you’re doing.“) en je wil graag de koe bij de horens vatten en de bron van het waardebeleggen zélf ontdekken: begin dan bij dit boek. 

Zoals je kunt zien is het boek ook in het Nederlands te verkrijgen. Dat maakt het al wat minder onbegrijpelijk.

Haal het boek hier.

Invested (2018) – Danielle Town & Phil Town

Invested is een van de meest recente boeken op deze lijst.

Het is geschreven voor die mensen die niet kunnen beleggen, het niet durven, er niets vanaf weten en er niets mee hebben. Danielle Town was namelijk zelf zo iemand.

In dit boek vertelt ze hoe ze van geld-n00b naar een belegger met zelfvertrouwen is gegaan. Ze begon als workaholic die met chronische, door stress veroorzaakte, ziekteverschijnselen werkzaam was als advocaat en eindigde als iemand die wist wat ze aan het doen was en haar eigen vrijheid aan het maken was.

In dit boek wordt voornamelijk de theorie van Charlie Munger gevolgd, via de bril van haar vader: succesvol belegger en auteur van Rule #1 (2007), Phil Town.

Een van de belangrijkste lessen uit dit boek is dat je niets moet doen met je geld als het niet goed voelt. Dat ‘niet goed voelen’ is precies waar dit boek over gaat: kennis en begrip, dat verschaft vertrouwen en dat zorgt ervoor dat je beleggen aandurft.

Wil je het zelf lezen? Koop het dan hier.

One Up On Wall Street (1987) – Peter Lynch

In de boekenkast van de echte belegger staat dit werk van Peter Lynch al jaren. Het is een echte klassieker geworden en is vaak terug te vinden op top-10 lijstjes.

De voormalig fondsbeheerder van het Magellan Fund deelt in dit boek zijn strategie voor het kopen en verkopen van aandelen (“stockpicking“). Normaal gesproken is de hele praktijk van stockpicking niet de meest effectieve strategie, maar als je het wel leuk vindt om te doen, dan is dit een onmisbaar boek.

Het meest invloedrijke idee uit dit boek is dat je al een heleboel kennis hebt over het reilen en zeilen en de toekomstperspectieven van allerlei beursgenoteerde bedrijven, zonder dat je dat door hebt. Als consument weet je bijvoorbeeld of het ene bedrijf beter kan concurreren dan een ander bedrijf, of als werknemer kan jij weten of een bedrijf veel gaat verkopen omdat er in korte tijd veel ingekocht is. 

Lynch laat zien dat “Wall Street-kennis” niet veel meer waard is dan gewoon, gezond boerenverstand. Sterker nog, het is zelfs zo dat de kennis van Wall Street en diens eindeloze ratio’s en berekeningen je alleen maar in de weg kunnen zitten.

De boodschap: je hoeft geen superslimme financiële superster te zijn om geld te verdienen in de aandelenmarkt.

Het boek is te koop bij Bol.com.

A Random Walk Down Wall Street (1973) – Burton G. Malkiel

Burton Malkiel, die als econoom werkzaam is geweest bij o.a. Princeton, Yale en The Vanguard Group (van Jack Bogle), heeft veel stof op doen waaien door het uitbrengen van dit boek.

In dit boek analyseert en beargumenteert hij tegen de twee meest gebruikte strategieën in het beleggen: de “technische analyse” en de “fundamentele analyse”. Hij beargumenteert dat geen van beide benaderingen kan bepalen wat de koers van een aandeel gaat worden in de toekomst. De toekomstige aandelenkoers is in essentie willekeurig.

In dit boek propageert Malkiel de zogenaamde “efficient market hypothesis“. Deze theorie houdt in dat alle mogelijke informatie over een aandeel al verwerkt is in de prijs van dat aandeel. Er bestaat volgens deze theorie niet zoiets als een ‘overgewaardeerd’ of een ‘ondergewaardeerd’ aandeel.

De beschrijving van dit boek laat het misschien lijken dat het moeilijk geschreven is, maar dat is gelukkig niet het geval. Malkiel gebruikt veel normale taal en voorbeelden om zijn punt duidelijk te maken en neemt de tijd om stapsgewijs de theorieën door te lopen.

Bestel A Random Walk Down Wall Street hier.

Over Persoonlijke Financiën en Lifestyle

I Will Teach You To Be Rich (2009) – Ramit Sethi

In dit boek laat Ramit Sethi, inmiddels een zeer bekend figuur in de Amerikaanse personal finance-scene, zien hoe eenvoudige principes je kunnen helpen om financieel gezond te zijn.

Een fundamenteel verschil dat Sethi aankaart is het verschil tussen rijk willen zijn en sexy willen zijn. Je geld op orde krijgen is helemaal niet moeilijk, het is alleen misschien een beetje saai. 

Het indrukwekkende van dit boek is hoe Sethi je visie op geld kan veranderen waardoor het duidelijk wordt hoe simpel het eigenlijk allemaal is. 

Het is gericht op een Amerikaans publiek, dus er staat ook informatie in over creditcards, je persoonlijke credit score en pensioenen als een “401(k)” en een “Roth IRA”, die niet zo snel van toepassing zijn op ons. De rest (toch wel 70-80% van het boek) is wel toepasbaar.

Ondanks de doelgroep (Amerikanen) is het taalgebruik niet zo Amerikaans, zoals bij Robbins het geval is. Het boek leest heel snel, grappig en no-nonsense

Vind het boek bij Bol.com.

Een werkweek van 4 uur (2007) – Timothy Ferriss

Timothy Ferriss is een van de grootste namen binnen de wereld van lifecoaching. Hij is bijna een hipster te noemen: Ferriss was lifecoach voordat het cool was.

Dit boek is dan ook een van de meest iconische zelfhulpboeken van de afgelopen paar jaar. De inhoud van boek omvat niet alleen een praktisch stappenplan en strategie om je leven makkelijker te maken, het vertolkt een hele nieuwe filosofie. Ferriss laat zien dat je lang niet zoveel tijd hoeft te besteden aan een inkomen verdienen als je tot nu toe altijd dacht.

De cruciale les uit dit boek is dat je op een nieuwe manier kijkt naar welke vaardigheden je allemaal hebt, en hoe je die vervolgens, met behulp van het internet en moderne technologieën, kunt omzetten in een inkomen. 

Het is een ware bron van inspiratie én praktische handleiding tegelijkertijd.

Haal het zelf in huis.