De 8 Beste Nederlandstalige Websites en Blogs Over Geld.

image-of-macbook-notepad-and-mug

Ongeveer sinds het internet bestaat worden er online te pas en te onpas meningen en kennis gedeeld. Zo ook over geld (verrassing!). Maar de ene website is natuurlijk lang niet zo waardevol als de andere. Hoe scheid je nou het kaf van het koren? Welke blogs en websites zijn nou de moeite waard? In dit artikel vind je een overzichtelijk lijstje van de 8 beste Nederlandstalige websites en blogs over geld.

PorteRenee

logo-van-portereneeRenée Lamboo runt sinds 2017 een van de grootste blogs: PorteRenee.nl. Daarop deelt ze alles wat ze heeft geleerd wat ook maar een beetje te maken heeft met geld. De lessen die ze heeft geleerd hebben er bij haar voor gezorgd dat ze van een schuld van €40.000,- naar een gespaard vermogen van €100.000,- is gegaan. Niet verkeerd! Renée laat zien dat het niet onmogelijk is om het financiële tij te keren, ook al heb je tienduizenden euro’s schuld.

De focus van de website ligt heel erg op persoonlijke en specifieke tips over (be)sparen. De “spaar-je-eerste-ton-mentaliteit” was vermoedelijk motivatie voor deze website, dus is het logisch dat alles over sparen tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Ze schrijft ook wel eens wat over beleggen (via haar e-maillijst “Beleggen in 4 Stappen.” bijvoorbeeld), maar de kern ligt bij persoonlijke financiën. Bij haar kan je terecht voor allerlei hele handige tips over hoe je snel meer kunt verdienen, waar je gemakkelijk op kunt besparen en voor inspirerende verhalen van anderen.

Goede artikelen om mee te beginnen:

The Happy Financial

cover-boek-happy-financialHet brein achter The Happy Financial is Marjan Heemskerk, getraind als registeraccountant en alumna van de Nyenrode Business University. In 2016 opende zij dit platform waar ze op blogt en vlogt over persoonlijke financiën. Dit betreft niet alleen het geld van jou en mij persoonlijk, maar gaat ook over de financiële zaken die je hebt als ondernemer.

Deze nadruk op zakelijke financiën is heel erg sterk, zeker voor beginnend ondernemers. Niet zo gek, gezien haar achtergrond. De informatie op THF is altijd goed onderbouwd en goed gestructureerd, wat een uitstraling bezorgt die een mooie balans heeft getroffen tussen professionaliteit en toegankelijkheid. Met THF krijgen wij als lezer vrijwel gratis toegang tot de expertise van deze “accountant voor het gewone volk”. Ze maakt ingewikkelde zaken als belastingen en pensioenen een stuk begrijpelijker, zonder op kwaliteit en betrouwbaarheid in te hoeven leveren.

In 2019 publiceerde Marjan het boek “the happy financial: In 5 stappen je financiële doelen halen” met daarin de belangrijkste lessen om financieel gezond te worden. De inhoud en de lessen lijken op die uit de serie “Persoonlijke Financiën” op deze website (die nog niet helemaal af is, helaas #workingonit!).

Goede artikelen om mee te beginnen:

The Budget Life

In een recent artikel van Het Parool werden niet alleen Marjan en Renee genoemd als “geldgoeroes”, ook Nicole van Roekel van The Budget Life werd even in de spotlights gezet. Op haar blog deelt ze veel tips over besparen en zij is daarom vergelijkbaar met PorteRenee. Met de oorsprong van haar blog, die terug te trekken is tot 2011, is dit de oudste blog van de drie.

Nicole legt wat meer de nadruk op hele specifieke lifestyle-tips vanuit een persoonlijk oogpunt. Ze deelt bijvoorbeeld goedkope maar leuke items voor je interieur die ze is tegengekomen en hoe ze makkelijk heeft kunnen besparen op haar energieverbruik. Aangezien ze de jongste van de drie is, zijn haar posts wat relevanter voor de jongere Millennials en oudere Gen-Z‘ers.

Iedere maand deelt ze in “Last Month’s Budget” wat ze allemaal heeft uitgegeven en waaraan. Ze is onlangs ook begonnen met beleggen (net als vele anderen in deze vreemde tijd), dus daar mogen we binnenkort ook een serie van verwachten.

Goede artikelen om mee te beginnen:

Blondjes Beleggen Beter

Janneke Willemse is een bekend gezicht voor veel mensen in de wereld van de financiële journalistiek. Ze zit sinds 2000 al in het vak. Ze is nauw betrokken geweest bij het opzetten van RTL Z en presenteert daar ook. Zo is ze steeds meer in aanraking gekomen met de praktijk van het beleggen en heeft ze in 2013 zelf de stap gewaagd. In 2018 is ze door IEX uitgeroepen als Beste Beleggingsexpert tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Gouden Stier. Met de titel “Blondjes Beleggen Beter wijst ze ons (met een knipoog uiteraard) op het feit dat mannen nog veel te leren hebben van vrouwen als het aankomt op de beurs.

Janneke’s website is volledig gericht op beleggen en niet op personal finance. Inzichtelijkheid en persoonlijke ervaring staan ook bij BBB hoog in het vaandel: haar “Blondje”-portefeuille is voor iedereen inzichtelijk en de ontwikkelingen daarvan kunnen we samen met haar op de voet volgen.

De beleggers-benadering van Janneke is (in de bescheiden mening van Het Slimme Geld) nog wel redelijk gericht op de aandelenkoersen en rendementspercentages: een beetje ‘koersfetisjisme’ zit er dus nog wel in (zie “Beleggen en Speculeren: Wat is het verschil en wat werkt beter?“). Maar als echte Intelligente Belegger is ze ook heel erg bekend met het werk en de filosofie van Warren Buffett (ze is zelfs een keer bij zijn beroemde aandeelhoudersvergaderingen geweest! #jaloers). Al haar ervaringen zijn gebundeld in haar nieuwste boek (zie onderaan de pagina). Met dit boek en haar blog biedt ze een uitstekend beginpunt voor eenieder die wil beleggen maar niet goed weet hoe dat moet.

Goede artikelen om mee te beginnen:

Finance Monkey

Als er iemand een echte “Finance Monkey” is, dan is het Saska van Engen. Ze heeft altijd al een passie voor finance gehad, die op verschillende manieren naar voren is gekomen. Van vrijwillige schuldhulpverlening tot twee Masters of Science in financiën: ze heeft een heleboel ervaring met alles wat geld-gerelateerd is.

Deze ervaring en kennis bundelt ze op haar veelomvattende website. Ze beargumenteert waarom ze specifieke beleggingsinstrumenten wel of niet gebruikt, maar geeft ook simpele tips  over hoe we financieel de gevreesde eindejaars-feestperiode kunnen overleven. 

Bij Saska kunnen we terecht voor goed geformuleerde en beargumenteerde ideeën over uiteenlopende aspecten van geld. Ook heeft zij een e-boek gepubliceerd over budgetteren: “Budgetteren, Snel en Simpel” (ik krijg stiekem bij dit blog het idee dat ze veel van dezelfde boeken heeft gelezen die ook op de “Bronnen“-pagina van Het Slimme Geld staan #lekkerhoor).

Goede artikelen om mee te beginnen:

Money Mom

Het geldblog “Budgetmeisje” is in 2017 omgedoopt tot Money Mom (waarschijnlijk omdat Anne ineens (nou ja “ineens”…) van een meisje een moeder was geworden). Anne (last name unknown) formuleert de essentie van haar blog zelf het beste:

Ik help je een fabulous leven te leiden, met een modaal inkomen. Bezuinigen op het overbodige, sparen voor het hoognodige en spenderen aan geluk!

De doelgroep van Money Mom moge dus duidelijk zijn: mensen die fabulous willen leven. Dat is volgens Anne gemiddeld genomen een vrouw van tussen de 25-40 jaar met een inkomen van €33.000,- per jaar. 

Haar eigen moederschap speelt een hele grote rol op haar website, ze heeft een speciaal kopje “MM’s baby” waar ze informatie deelt die heel relevant is voor andere jonge moeders. Nou is deze auteur totaal geen jonge moeder (als ik moeder word, moet er toch iets heel drastisch veranderen. Vader misschien ooit, maar moeder?), maar toch wordt de blog wel opgenomen in de lijst. De blog is namelijk al een redelijk gevestigde naam, is erg mooi vormgegeven en leest goed weg. Ook voor niet-moeders.

Luister je liever dan dat je leest? Money Mom heeft ook een eigen podcast, te vinden op allerlei podcast-platforms (te vinden als “moneymom’s podcast”).

Goede artikelen om mee te beginnen:

IEX

IEX Media is een echt platform van beleggers voor beleggers. Dit is geen persoonlijke blog, maar een heus mediabedrijf (te koop op de Euronext Amsterdam!). Ze publiceren veel artikelen over de dagelijkse gang van zaken, zoals een krant dat doet, maar bieden ook veel andere dingen aan. Zo hebben ze bijvoorbeeld het ‘beursspel’, waar je met oefen-geld kunt beleggen. Maar ze bieden ook veel analyses, achtergrondinformatie en bedrijfscijfers over de fondsen die op de beurzen verhandeld worden.

Naast het reguliere platform IEX.nl, hun nieuwsbrieven (de dagelijkse “Vandaag in de kranten” is een prettige nieuwsbrief) en gerelateerde websites (Beursduivel.be, Beleggen.nl, IEXProfs.nl, om er maar een paar te noemen) bieden ze ook een IEX Premium platform aan. Via dat betaalde platform worden nog uitgebreidere analyses gedeeld en sturen ze je iedere maand een fysiek magazine op.

Consumentenbond

Een slimme consument en financieel verstandig mens kan natuurlijk niet om de Consumentenbond heen. Daarom komt ook dit oude, vertrouwde instituut voor op deze lijst. De Consumentenbond is dé bron om erachter te komen of je waar voor je geld krijgt. De eindeloze tests van bijvoorbeeld vaatwassers, stofzuigers, koffiezetapparaten en matrassen, zorgen ervoor dat je als consument het optimale uit je geld kunt halen.

Het is natuurlijk technisch gesproken een website, maar het is eigenlijk veel meer dan dat. Bij de consumentenbond heb je gratis toegang tot een deel van de website en de artikelen, maar niet tot alle tests. Via een lidmaatschap (tussen de €5,50 en €7,50) krijg je wel alle toegang, handige mails (zoals tips bij je belastingaangifte) en eventueel 11x per jaar een magazine opgestuurd.

Tot Slot.

Zoals je ziet zijn de mannen nog zwaar ondervertegenwoordigd in de wereld van de geldblogs. Misschien komt dit doordat vrouwen door de bank genomen toch iets verantwoordelijkere wezens zijn. Mannen blijven altijd ergens kinderen (kijk voor de lol hier maar eens naar), present company included (#altijdeerlijkblijven). Maar goed, ik ben geen evolutionair bioloog, noch heb ik dergelijke aspiraties, dus ik weerhoud me verder van enige stellingname.

Behalve deze 8 zijn er natuurlijk veel meer blogs te vinden over geld en beleggen die deze lijst net niet hebben gehaald. Veel van die websites zijn qua vormgeving wat verouderd, lezen niet zo leuk, of zijn gewoon minder informatief of betrouwbaar. Een tweede reden is dat sommige websites en blogs over beleggen weer teveel gericht zijn op een vorm van koersfetisjisme. Het Slimme Geld is ervan overtuigd dat het constante bijhouden van de waarde van je beleggingen een van de grootste oorzaken is van angst en risico (zie ook “Beleggen en Speculeren: Wat is het verschil en wat werkt beter?”). Financiële zekerheid begint niet bij het constant monitoren van je bezittingen.

Naast Nederlandstalige blogs zijn er ook verschrikkelijk veel Engelstalige websites en blogs die zeker het benoemen waard zijn (bijvoorbeeld Investopedia, een van mijn persoonlijke all-time favorites). Er komt zo snel mogelijk een artikel online met daarin het koren uit die categorie. Wil je nou als eerste weten wanneer er een nieuw artikel geplaatst is? Volg Het Slimme Geld dan op Instagram.

Hopelijk kan deze lijst je helpen in jouw zoektocht naar financiële zekerheid en heb je nu een leuk blog leren kennen dat je nog niet kende! Vind je dat ik een website heb gemist, die er duidelijk tussen had moeten staan? Laat het me weten!

Relevante Boeken.

Geef een antwoord