• Save

Over Deze Website

Geld is in essentie slechts een ruilmiddel. Maar toch lijkt het vaak veel meer dan dat: soms is het een doel op zich. Geld kan de mens zo in zijn greep houden dat ze het leven gaat bepalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Geld mag toch niet bepalen wat voor leven wij leiden?

Het feit dat we geld zo nodig hebben zorgt ervoor dat we soms de waarde ervan uit het oog verliezen. Deze website is een platform dat poogt deze disbalans te herstellen: geld moet weer een dienende rol spelen. We moeten zelf kunnen bepalen wat er belangrijk is in het leven en wat niet. Onze portemonnee moet dit faciliteren, niet bepalen. 

Deze website dient dus als een gids door de wereld van geld. Op de middelbare- en de basisschool is nooit aangeleerd hoe geld eigenlijk werkt. Hoe ga je slim met geld om en hoe kan geld meer worden? Waar is geld eigenlijk voor bedoeld en wat is de waarde van geld? Deze vragen zijn essentieel, aangezien geld als het bloed is dat door de aderen van je leven loopt: je kunt niet zonder. Op deze website wordt er kritisch gekeken naar al dit soort vragen en wordt geprobeerd om een helder, eenvoudig en tegelijkertijd allesomvattend antwoord te geven.

De overtuiging van Het Slimme Geld is dan ook dat geld niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je financiën op orde krijgen geen moeilijke taak is. Financieel gezond zijn is simpelweg een kwestie van slim werken, niet hard. Het Slimme Geld wil geld makkelijk maken.

"Money is a great servant, but a bad master."
Sir Francis Bacon
Filosoof, Staatsman, Wetenschapper (1561 - 1626)

De benadering

Het doel van deze website is om de information-overload die zo verlammend werkt tegen te gaan. Dat betekent dat deze website dus geen specifieke spaartips of aandelen zal behandelen. Het gaat op deze website om het grote plaatje, niet om de details. Er zijn genoeg andere financiële blogs, analisten en organisaties die zich druk maken om de details. En door de bomen het bos niet kunnen zien gaat in de wereld van geld héél gemakkelijk. Deze website wil het hele bos laten zien, en het bos begrijpelijk maken.

Daarentegen zijn de details natuurlijk wel belangrijk: als je niet weet bij welke boom je precies naar links of naar rechts moet kom je nog niet verder. Om daarbij te helpen zal ik veel verwijzen naar externe bronnen: blogs, boeken, films, etc. Maar voor dat je het bos in gaat moet je eerst weten waarom je het bos in gaat en waar je wil uitkomen, dat kan je niet bepalen als je midden tussen de espen en eiken staat.

Opzet van de website

Veel van de artikelen op deze website betreffen losse vragen en individuele onderwerpen over persoonlijke financiën, beleggen, de economie of de filosofie van geld. Deze artikelen kan je filteren op basis van niveau of op basis van onderwerp. Zo kan je makkelijk bepalen welke artikelen bij jou passen. Naast de artikelen zijn er ook twee series beschikbaar voor de echte die-hards, voor mensen die de koe bij de horens willen vatten. 

De eerste serie betreft het onder controle krijgen van je persoonlijke financiën: hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je inkomen haalt? In deze serie van 3 stappen wordt o.a. duidelijk dat besparen en budgetteren twee verschillende dingen zijn en hoe je ervoor zorgt dat je makkelijker (en pijnlozer) geld kunt sparen. Deze serie neemt je mee vanaf het nulpunt en dient als begeleiding naar het eindpunt, waar jij de baas bent over je geld en niet andersom.

De tweede serie gaat volledig over beleggen. Ook hier wordt stapsgewijs (twee of vijf, afhankelijk van je benadering) duidelijk gemaakt wat beleggen precies is, wat het vooral niet is, wat de risico’s precies zijn en hoe je je hiertegen kunt wapenen. In deze serie wordt een scheiding gemaakt tussen de passieve en actieve belegger. Deze scheiding wordt in de beleggingswereld wel eens vaker gemaakt, maar hier wordt hij net anders gebruikt. Een passieve belegger doet echt zo goed als niks: hij maakt automatisch geld over naar breed-gespreide fondsen en kijkt er zo min mogelijk naar om. De actieve belegger, daarentegen, is actief op zoek naar individuele aandelen. Die aanpak vraagt om een hele andere benadering, aangezien het hele andere risico’s met zich meebrengt.

Waarom zou je deze website geloven?

Iedere idioot kan tegenwoordig iets online zetten. En voor jouw veiligheid als lezer is het ook slim om er van uit te gaan dat deze website niet anders is, dat de auteur ook een idioot is. 

Dit weet de auteur, dus het is zinloos om zijn eigen expertise te gaan proberen te verdedigen. In plaats daarvan fungeert deze website als doorgeefluik. De kennis en theorieën op deze website zijn niet van de auteur zelf afkomstig, maar van de zichzelf reeds bewezen hebbende experts over deze zaken. Deze mensen hebben hun sporen verdiend dankzij het door hun behaalde resultaat: hun track-records spreken voor zich. Deze website is dus een methode om op een behapbare manier te kunnen leren van de besten.

In essentie hoef je deze website dus helemaal niet te geloven. Deze website is slechts een beginnetje, waarbij alle informatie afkomstig is van de mensen die je wel mag geloven. Daarom zullen in alle artikelen zoveel mogelijk verwijzingen zijn naar externe bronnen en is er een speciale “Bronnen” pagina aangemaakt, waarin de belangrijkste auteurs en boeken staan opgesomd. Zo kan je altijd zelf onderzoeken wie de mensen zijn waar deze informatie vandaan komt en waar ze die informatie hebben gedeeld. Daarnaast zal onder elk los artikel ook een kopje “Relevante Boeken” staan, waar specifieke bronnen vermeld staan die te maken hebben met de informatie in dat artikel.

Aan de slag!

Ben je nou benieuwd geworden naar dit hele project en wil je graag zelf aan de slag, dan kan je hier en hier de twee series vinden. 

Als je wat luchtiger wilt beginnen, dan staan hieronder de meest recente en de meest gelezen berichten.

Copy link
Powered by Social Snap