Over deze website

Money is a great servant, but a bad master.
Sir Francis Bacon
Filosoof, Staatsman, Wetenschapper (1561 – 1626)

Geld is in essentie slechts een ruilmiddel. Maar toch lijkt het vaak veel meer dan dat: soms lijkt het haast een doel op zich. Geld kan de mens zo in zijn greep houden dat ze ons leven gaat bepalen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Geld mag toch niet bepalen wat voor leven wij leiden?

Het feit dat we geld zo nodig hebben zorgt ervoor dat we soms de waarde ervan uit het oog verliezen. Deze website is een platform dat poogt deze disbalans te herstellen: geld moet weer een dienende rol spelen. We moeten zelf kunnen bepalen wat er belangrijk is in het leven en wat niet. Onze portemonnee moet dit faciliteren, niet bepalen. 

Deze website dient daarom als een gids door de wereld van geld. Op de middelbare- en de basisschool is nooit aangeleerd hoe geld eigenlijk werkt. Hoe ga je slim met geld om en hoe kan geld meer worden? Waar is geld eigenlijk voor bedoeld en wat is de waarde van geld? Deze vragen zijn essentieel, aangezien geld als het bloed is dat door de aderen van je leven loopt: je kunt niet zonder. Op deze website wordt er kritisch gekeken naar al dit soort vragen en wordt geprobeerd om een helder, eenvoudig en tegelijkertijd allesomvattend antwoord te geven.

De overtuiging van Het Slimme Geld is dan ook dat geld niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je financiën op orde krijgen geen moeilijke taak is. Financieel gezond zijn is simpelweg een kwestie van slim werken, niet hard. Het Slimme Geld wil geld makkelijk maken.

De benadering

Het doel van deze website is om de information-overload die zo verlammend werkt tegen te gaan. Dat betekent dat deze website dus geen specifieke spaartips of aandelen zal behandelen. Het gaat op deze website om het grote plaatje, niet om de details. Er zijn genoeg andere financiële blogs, analisten en organisaties die zich druk maken om de details. En door de bomen het bos niet kunnen zien gaat in de wereld van geld héél gemakkelijk. Deze website wil het hele bos laten zien, en het bos begrijpelijk maken.

Daarentegen zijn de details natuurlijk wel belangrijk: als je niet weet bij welke boom je precies naar links of naar rechts moet kom je nog niet verder. Om daarbij te helpen zal ik veel verwijzen naar externe bronnen: blogs, boeken, films, etc. Maar voor dat je het bos in gaat moet je eerst weten waarom je het bos in gaat en waar je wil uitkomen, dat kan je niet bepalen als je midden tussen de espen en eiken staat.