Serie: Persoonlijke Financiën


Stap 0: Inleiding.


Stap 1: Bepalen waar je bent.


Stap 2: Je doel bepalen.


Stap 3: Je doel bereiken.

artem-beliaikin-belart84-590545-unsplash

Welkom bij de Serie: Persoonlijke Financiën!

Deze serie van artikelen helpt jou en mij om onze financiële shit op orde te krijgen. Het wordt tijd om eens controle te krijgen over ons geld. Het is namelijk dat: óns geld, dus wij zijn er de baas over. 

Helaas is die machtsverhouding in de praktijk vaak omgekeerd en bepaalt onze portemonnee waar wij onze tijd aan besteden. Deze serie probeert daar iets aan te veranderen en die verhouding weer terug te brengen naar hoe het eigenlijk zou moeten zijn.

Laten we eerlijk zijn. Geld is een heikel onderwerp, waar we moeilijk een andere relatie mee aan kunnen gaan dan een van haat of juist een van liefde. Er is nauwelijks échte onverschilligheid tegenover geld, net zomin als dat er is tegenover seks. Misschien is het daarom dat deze twee gegarandeerd voor zwaarbeladen en taboe-overgoten gesprekstof zorgen.

Soms zou het fijn zijn als we dat hele onderwerp gewoon konden negeren, net zoals je ervoor kiest om geen Frans te volgen op de middelbare school omdat het toch te moeilijk is. Je kunt een aangenaam leven leiden zonder de Franse taal (zeggen ze…), maar dat is helaas minder makkelijk als het op geld aankomt.

Aan de andere kant, willen we dat ook echt? Als je eenmaal een beetje geld hebt dan is dat toch best wel leuk. Het hebben van geld kan je leven letterlijk, maar ook vooral figuurlijk, verrijken. Met geld kan je namelijk dingen doen.

Zonder geld kan dat natuurlijk ook, maar kun je een stuk minder dingen doen dan je zou kunnen doen mét geld. En even realistisch bekeken: het kost een drastische verandering van levenswijze om af te stappen van geld, terwijl je tegelijkertijd wel een tevreden en gelukkig leven leid. Dat wil echter niet zeggen dat het niet mogelijk is, kijk bijvoorbeeld hier maar eens, of lees het verhaal van een van deze mensen.

Wat deze mensen ertoe heeft bewogen zo’n radicale verandering te maken is denk ik een versie van de vraag: “wat is de waarde van geld?“. Wat ik daarmee bedoel is: welke rol speelt geld in ons leven en welke het zou moeten spelen? Wat hebben we aan geld? Wat is de functie ervan? 

Geld is voor sommigen zo belangrijk en waardevol dat ze ervoor bereid zijn te moorden, maar in andere gevallen wordt het jaar in, jaar uit uitgegeven aan de loterij. Hoe kan dat? Is geld nou belangrijk en waardevol, of juist niet?

Een hint over de rol en intrinsieke waarde van geld is het vaak gehoorde mantra “Geld Maakt Niet Gelukkig”. Hiermee wordt bedoeld dat je de waarde van geld niet moet overschatten: geluk is niet te vinden in geld, dus jaag het niet teveel na. 

Maar aan de andere kant moet je geld ook niet onderschatten. 

Geld moge dan misschien niet gelukkig maken, geen geld kan wel óngelukkig maken.

Budgetteren vs besparen

Om enig welzijn in ons leven te behalen is het dus belangrijk om onze geldzaken op orde te krijgen. Waarom is het dan zo dat dit kan voelen als zo’n een enorme taak? Waarom kijken we zo op tegen iets als een budget opstellen?

Waarschijnlijk heeft het te maken met het idee dat je moet gaan besparen. Misschien weet je bij voorbaat al dat je wonden gaat blootleggen die je liever even niet ziet. We kiezen er liever voor om de “onverantwoordelijkheid” van sommige uitgaven te negeren, dan vermijden we ook de pijn van de confrontatie. Ingorance is bliss enzo.

Maar laten we ‘besparen’ en ‘je persoonlijke financiën op orde hebben’ eens van elkaar los koppelen. Geld moet immers een dienende rol spelen, geen bepalende rol. Wíj hebben de beslissende stem als het op ons geld aan komt, ook in het geval van besparen. Het mag niet zo zijn dat de dreiging van “een-minder-leuk leven-omdat-we-minder-mogen-kopen-van-onszelf” in de weg staat van onze financiële gezondheid en financiële onafhankelijkheid.

Als het lukt om het aanpakken van onze financiën los te krijgen van de angst voor besparen, dan zijn de rollen omgedraaid. Dan is onze eigen financiële situatie ons niet meer de baas omdat we er bang voor zijn, maar dan zijn wij de alfa. 

Eigenlijk zijn wij dus Cesar Millan en is ons geld een onopgevoede, oncontroleerbare hond #moneywhisperer.

Het op orde krijgen van onze persoonlijke financiën heeft als doel om het leven leuker te maken, niet stommer. 

Eigenlijk kunnen we het beste ons hele begrip van ‘budgetteren’ aanpassen. Zolang we het hebben van een budget blijven zien als ‘ons inhouden’ en ‘ons dingen ontzeggen’ blijft het iets negatiefs en nemen we er liever afstand van. 

In plaats daarvan moet een budget een hulpmiddel zijn dat ons leven kan verbeteren.

De leiding nemen

In I Will Teach You To Be Rich benadert Sethi het ook op deze manier en laat zien hoe we dat kunnen bereiken. 

In zijn boek staan verhalen van mensen die $21.000 per jaar uitgeven aan buiten de deur eten of drinken (dat is $1.750 per maand!) zonder dat die gelijk heel rijk zijn (in de klassieke zin van het woord). 

Ze kunnen het zich veroorloven omdat ze het bijvoorbeeld niet zo belangrijk vinden hoe hun huis er van binnen uitziet: hun idee van ‘een leuk huis’ is snel behaald.

Sethi geeft on dus de volgende les: bespaar alléén op de dingen die je verhoudingsgewijs niet zo veel plezier geven (of helemaal geen), en dan in grotere mate.

Iedereen maakt wel kosten die eigenlijk niet zo heel veel toevoegen aan de kwaliteit van het leven. Bespaar zwaarder op deze kosten, zodat je dat niet hoeft te doen op de dingen die wél leuk zijn.

Aan de slag

Deze manier van budgetteren is véél prettiger dan het klassieke beeld van “een budget”. Daar waar we bij een “budget” vooral denken aan grenzen en “mag-niet”, is deze visie op budgetteren compleet omgedraaid. In dit geval betekent goed budgetteren juist wél uitgeven, maar bewust. 

We leveren weliswaar in, maar toch al op dingen die we niet zó leuk vinden dat ze echt het verschil maken in ons geluk. En alles wat we ‘verdienen’ met die besparingen kunnen we dus uitgeven aan echte luxe shit: Michelin-diners, Rituals-dingetjes, een iPad, verzin het maar.

Het is dus slim om eens te onderzoeken waar ons geld eigenlijk heen gaat en hoeveel we binnen krijgen.

Laten we beginnen bij Stap 1: Bepalen waar je bent.


Ga Naar Stap 1