Wat is er aan de hand?! Over GameStop, Redditbeleggers en andere marktgekte

2020 is nog maar net achter ons en 2021 lijkt – ondanks het vuurwerkverbod – al in vuur en vlam te staan. Op Urk zelfs letterlijk, helaas… Dit tumult toont zich niet alleen middels de rellen en complottheorieën die gevoed worden door de onzekerheid rond de coronacrisis en de maatregelen van de overheid. Ook op de beurs is het nu echt goed los gegaan. Vooral de aandelen van GameStop gaan ineens binnen recordtijd door het dak. Maar de gekte houdt hier niet op: de ongelofelijke rit van Tesla waar zelfs Elon Musk van stond te kijken, de schijnbare onmogelijkheid van een slechte beursgang, de prijs van één Bitcoin die hoger staat dan ooit tevoren, de lijst houdt niet op. Wat is er in hemelsnaam allemaal aan de hand? Waarom stijgt Tesla zo hard? Wat is GameStop? Wat is Robinhood? Zoals gewoonlijk probeert Het Slimme Geld hierop eens duiding te geven, in klare taal.

Grof gezegd kunnen we de gekte van de markten van de afgelopen tijd (i.e.: de periode van na de crash van maart 2020 tot en met nu) aan de hand van twee dingen verklaren. Die staan tegelijkertijd los van elkaar en hebben ook met elkaar te maken. Aan de ene kant kunnen we iets zeggen over de algehele stand van wat je ‘het beleggersklimaat ‘ zou kunnen noemen, oftewel: de oh zo beruchte “Markten”. Daarnaast is er nog de situatie RobinhoodRedditGameStop, een vrij interessant en wellicht algeheel nieuw verschijnsel op de financiële markten. Laten we bij de macro-situatie beginnen.

Is er een bubbel?

Als we het hebben over “De Markten”, dan bedoelen we grofweg de markten waarop o.a. de aandelen van beursgenoteerde bedrijven verhandeld worden. Door middel van verschillende indices kan worden afgelezen hoe groot de vraag is naar aandelen van bedrijven die in een specifieke index zijn opgenomen (zie ook: “Indexbeleggen: wat het is en hoe het werkt.“). Als een krant kopt met ‘de beurzen staan in het groen’, dan bedoelen de die indices (AEX, DAX, DowJones, om maar wat te noemen). 

Nou is de stemming op De Markten sinds eind maart 2020 vrij euforisch. Dat wil zeggen, de koersen van de meeste (of belangrijkste, afhankelijk van hoe de index is samengesteld) aandelen op die markten stijgen, waardoor de hele index stijgt. Je geld in aandelen steken is tegenwoordig erg populair en mensen zijn bereid een steeds hogere prijs te betalen voor die aandelen. Hier valt het eerste belangrijke punt op te merken: die stijging is inmiddels zo lang aan het doorgaan dat de ene waarde van allerlei bedrijven (uitgedrukt in termen van de prijs van een bedrijf, dus de koers) inmiddels losstaat van de andere waarde van het bedrijf (uitgedrukt in termen van markt-potentie, innovatiekracht, kwaliteit van management, dat soort dingen). Dit zie je bij voornamelijk bedrijven als Tesla, Fastned en NIO (lees: alles wat met elektrische auto’s te maken heeft). Maar ook andere aandelen gaan soms omhoog zonder dat daar een verklaring voor te vinden is vanuit bedrijfsmatig perspectief. Zie bijvoorbeeld het succes van veel nieuwe beursgangen zoals die van AirBnB, die niets te maken lijken hebben met of het bedrijf wel winst maakt of dat een grote of kleine schuldenberg heeft.

Hoe kan dit nou allemaal gebeuren? Welke oorzaken zijn er te vinden, die dit kunnen verklaren? Grofweg zijn er verschillende factoren te onderscheiden, die elkaar ook versterken. Allereerst hebben mensen al een lange tijd geen goede plek om hun geld te stallen aangezien spaarrentes niets opleveren, vastgoed een relatief hoge drempel heeft en andere goederen (auto’s, wijn, goud, kunst, etc.) veel moeite kosten om aan te schaffen en te bewaren. Er is dus veel ‘ongeplaatst geld’.

Ook voor de coronacrisis was dit al het geval. Het verschil met post-januari 2020 is dat mensen met extra tijd én geld zijn komen te zitten. Geld wat normaal gesproken naar restaurants, concerten, musea, kroegen, festivals en dergelijke gaat blijft nu grotendeels op de rekening staan. De berg met dit ongeplaatste geld wordt dus alleen maar groter. Daarbij zorgt het vele thuiszitten dat mensen nu eindelijk iets kunnen gaan doen aan het veelgehoorde “ik wil eigenlijk wel gaan beleggen, maar weet niet goed hoe ik moet beginnen”. Er is nu eens tijd om je in te lezen over hoe dat nou werkt, om de vele blogs en podcasts af te speuren en eindelijk je beleggersrekening te openen.

Tel daarbij op dat het thuiswerken en de diverse lockdowns niet alleen voor meer tijd zorgen, maar ook voor pure verveling. Beleggen kan soms razend interessant zijn en wat weg hebben van een casino, dus het is niet alleen een methode om je geld aan het werk te zetten, maar ook een vorm van entertainment (zoals het FD berichtte op 10-12-2020). De Volkskrant noemde beleggen onlangs zelfs een ‘volkssport’. En zoals zij in het artikel waarschuwen: eind jaren ’90 was beleggen óók een volkssport.

Deze link met de dot-com bubbel wordt vaker gelegd. Wat de vraag doet rijzen: “is er nu sprake van een bubbel?”. Voorop moet worden gesteld dat er altijd wel íemand te vinden is die roept dat er een bubbel is, ongeacht de stand van zaken. Er moet dus uiteindelijk ook altijd wel iemand gelijk hebben (zoals Pim Verlaan al treffend meldde). Uiteindelijk is dit aan jou, de lezer om zelf een antwoord op die vraag te vormen op basis van de informatie die je kan vinden. Het Slimme Geld wil immers niet zozeer de antwoorden geven, als wel de juiste vragen weten te vinden. 

Wat hier als laatste nog aan toe te voegen is, is dat de menselijke psychologie al deze benoemde factoren ook nog lekker kan versterken. Er zijn diverse factoren die ervoor zorgen dat wij graag meedoen met de rest, waaronder de beruchte ‘fear of missing out’. Maar daar kan beter weer een aparte blogpost aan gewijd worden, zo ingewikkeld als wij mensen zijn…

Lees ook:Wie is “Mr. Market”?: Omgaan met volatiele markten.

Redditbeleggers en de ‘short squeeze’

Dan, over naar de orde van de dag. Of, beter gezegd: de waan van de dag. Er is de afgelopen paar dagen iets gaande op de Amerikaanse aandelenmarkten dat bijna een heuse rebellie kan worden genoemd. Een aandeel springt daarbij in het oog, het aandeel van GameStop Corporation (ticker: GME). Het aandeel stond op 11 januari 2021 nog slechts op $19,94. Op het moment van schrijven bedraagt de koers $347,69. Dat is een stijging van +1643,68%, oftewel een grove verzeventienvoudiging van de prijs. En dat in 18 dagen (13 beursdagen, vanwege Martin Luther King Day).

Op zich is dit al zacht gezegd opmerkelijk. Maar daar komt bij dat GameStop een bedrijf is dat games en game-consoles verkoopt in fysieke winkels. Het is dus een relatief ouderwets bedrijf: wie koopt zijn games en consoles nog in fysieke winkels? En stel nou dat GameStop wél de digitalisering overleeft en dus niet ten prooi valt aan de webwinkel reuzen als Amazon. Dan nog zijn de perspectieven voor het bedrijf niet fantastisch, hoogstens goed, niet uitzonderlijk. Dus waarom is die koers dan zo hoog?

Omdat veel professionele fondsbeheerders (mensen tegen wie anderen zeggen: “hier heb je mijn geld, beleg het voor me”) dit ook zo zien, gaan ze zogenaamd ‘short’ op aandelen GameStop. Dat betekent dat ze winst gaan behalen als de koers van dit aandeel omlaag gaat. Maar een groep individuele Amerikaanse beleggers op het internetforum Reddit, specifiek r/wallstreetbets (met (inmiddels) 6,2mln leden), stak hier een stokje voor. Gevoed door het jeugdsentiment voor de winkels van GameStop en geïnspireerd door een YOLO-strategie van de gebruiker u/DeepFuckingValue begonnen ze allemaal GameStop aandelen te kopen. Dan gaat de prijs omhoog en zitten de fondsbeheerders met verlies, omdat zij immers op een koersdaling zitten te wachten.

Als laatste ingrediënt voor de explosie van de koers had dit verlies ook nog een sterke air van “de kleine man tegen de grote rijke elite”. Aandelen GameStop kopen bleek een uitstekende manier om te rebelleren tegen de ‘gevestigde orde’. De eerste fondsbeheerder die stukken GameStop moest kopen omdat het verlies op zijn short positie té groot werd ontketende een kettingreactie. Andere fondsbeheerders die óók short gingen, moeten nu óók hun verlies beperken, en kopen daarom ook aandelen GameStop. Dit is wat ze een “short squeeze” noemen.

Inmiddels is dit een heuse strijd geworden tussen fondsbeheerders die de prijs willen drukken en enthousiaste Redditbeleggers die de prijs omhoog willen stuwen. Ondertussen zitten de brokers in het midden van deze strijd en hebben sommigen omwille van hun zorgplicht de handel in dit aandeel beperkt of stilgelegd. 

Tot slot

De turbulentie van vandaag is niet alleen te zien op het Museumplein of in de Lichtstad. Ook op de markten is het sentiment duidelijk te voelen. Het mocht even duren maar dan toch lijkt er een – misschien wel explosief – einde te komen aan de hausse die sinds 2008/2009 de richting van De Markten domineert. Daarbij lijken de koersen van verschillende aandelen totaal niets meer te maken te hebben met de realiteit.

Maar de verstandige belegger weet wat zijn doel is en waarom hij belegt. Zodoende is de huidige periode er een die weliswaar zeer interessant is, maar niet een die per se directe gevolgen heeft voor zijn portefeuille. Sterker nog, wellicht mondt deze volatiliteit zelfs wel uit in ongekende koopkansen voor aandelen die de verstandige belegger al een tijdje op het oog had.

Relevante Boeken.

Geef een antwoord