Serie: Beleggen

street-sign-wallstreet-resized
  • Save

Deel 1: Inleiding en Overzicht.

“Beleggen”, je hoort het waarschijnlijk de afgelopen tijd steeds vaker. Het is een veelbesproken, maar ook ingewikkeld onderwerp…toch? Nou, dat eerste kunnen we met redelijke zekerheid zeggen, maar dat tweede hoeft niet per se. “De Markt”, “Aandelen”, “Obligaties” – deze woorden klinken veel enger dan ze hoeven te zijn. Zeker voor de generatie tussen ongeveer 18 en 35 jaar oud. Het is deze generatie die in de meest bevoorrechte positie staat om het geld voor zich te laten werken in plaats van voor het geld te moeten werken. Wij zijn opgegroeid met het internet, hebben nog een heleboel jaren voor ons én hebben (gemiddeld genomen) nog geen kinderen, hypotheek, autolening, of andere ‘volwassenenuitgaven’ die zo’n groot deel van het inkomen opeisen. Het zou zonde zijn als angst en onwetendheid ons hierbij in de weg zou staan.

In principe zijn er 3 factoren die bijdragen aan de groei van je vermogen: de inleg, de looptijd en het rendement. De inleg is (natuurlijk) hoeveel geld je belegt en hoe vaak (maandelijks of alles in één keer), de looptijd is hoeveel tijd je hebt om je geld te laten groeien (dus tot je pensioen ofzo) en het rendement is het percentage waarmee je geld ieder jaar groeit. Bij elk van deze drie factoren geldt dat je eindsom verhoogt als je een van de drie verhoogt en de anderen gelijk blijven. In andere woorden, als je rijker wil worden kan je drie dingen doen: meer inleggen, je geld langer laten staan, of zorgen dat je een hoger rendement haalt. Laten we eens door die opties lopen.

Optie 1: meer inleggen. Dit betekent dat je dus meer geld overhoudt om te investeren. Je kan dan je inkomen verhogen of je uitgaven verlagen. Dit kost best wel veel energie, tijd en moeite. Je hebt misschien helemaal geen zin in besparen, of lijkt het nooit vol te kunnen houden. In dat geval moet je je inkomen verhogen, maar dat kost misschien wel nóg meer moeite. Je kan je inkomen verhogen door promotie te maken, door bij te scholen om op een hogere functie te kunne solliciteren, kortom: door carrière te maken. Daarnaast kan ook je inkomen verhogen door een bedrijfje of een “Side-Hustle” te starten. Vooral de serie Persoonlijke Financiën gaat hierover, dus daar kan je meer lezen. Bottom line: je inleg verhogen kost tijd, moeite en energie. 

Optie 2: de looptijd verlengen. Dit lijkt eigenlijk niet te doen te zijn. Je kan namelijk niet bepalen hoe lang je leeft of hoe oud je nu bent. Als je er wel voor kiest om je pensioen verder voor je uit te schuiven verleng je wel je horizon, maar dan schieten we eigenlijk een beetje ons doel voorbij, lijkt me…Toch kan je wel invloed hebben op deze tweede factor. De vraag is meer: “hoe lang wil je beleggen?”, in plaats van: “hoe lang kan je beleggen?”. De antwoord op die eerste vraag kan natuurlijk variëren, je kan bijvoorbeeld beleggen met een bepaald doel waar een relatief duidelijke tijdslimiet voor staat (een huis kopen, collegegeld voor de toekomstige kinderen, etc.), maar over het algemeen is deze website ingericht op lange-termijn beleggen (30 jaar of meer). Dit heeft twee voordelen. Ten eerste kan je langer gebruik maken van het effect van rente-op-rente (compounding) en ten tweede wordt je risico minder, aangezien de ‘volatiliteit’ (schommelingen van de koers) van de markt minder wordt.

Optie 3: je rendement verhogen. Deze optie is waar deze hele serie over gaat. Het mooie aan deze optie is dat het relatief weinig moeite kost, want het echte werk wordt gedaan door je geld en het systeem dat je op hebt gezet. Waar je bij optie 1 jaren kwijt bent aan beklimmen van een carrièreladder, of aan het opzetten, runnen en winstgevend maken van een bedrijf, heb je hier eigenlijk genoeg aan je eigen vrije tijd (bijvoorbeeld een uurtje per week). Maar hoe verhoog je nou je rendement? Vaak hoor je het adagium “hoe meer risico, hoe meer kans op rendement”, wat zou betekenen dat je meer risico moet aannemen als je een hoger rendement wil. En dat is eng, want wie wil er nou risico? Maar het is ook mogelijk om je rendement te verhogen zonder je risico te vergroten (en zelfs te verkleinen!). Elk van de twee vormen van beleggen zoals ik ze hier neerzet heeft andere strategieën om dit te bereiken. In het geval van passief beleggen is dit: diversificatie (oftewel: niet op één paard wedden), lange-termijn beleggen en “dollar-cost averaging” (daar zal ik later zeker op in gaan), en in het geval van actief beleggen gaat het om het vergroten van je kennis. 

Hieronder staat een kort overzicht van waar deze serie over gaat, een inhoudsopgave. Je ziet dat ik de serie in twee hoofddelen heb gestructureerd: Passief Beleggen en Actief Beleggen. Het grote verschil tussen de twee is de moeite die het van je vraagt. Bij Passief Beleggen stop je je geld periodiek in de markt, en volg je de resultaten die de gehele markt behaalt. In het geval van Actief Beleggen onderzoek je de bedrijven achter elk individueel aandeel. Dit kan erg leuk zijn om te doen, aangezien je eigenlijk als detective het verhaal van een bedrijf aan het achterhalen bent. Je komt in dat onderzoeksproces steeds meer dingen tegen over hoe het bedrijf precies in elkaar zit, welke mensen er werken, wie de grote concurrenten zijn en hoe het bedrijf invloed heeft in de samenleving (en dus je eigen leven).

Voor dat ik overschakel naar de details van deze twee vormen van beleggen zal ik het eerst gaan hebben over de markt en ‘de bedoeling’ van beleggen in het algemeen. Dit was namelijk een van de onderliggende vragen die ik steeds had, en ik zal de antwoorden die ik daarop heb gevonden met jullie delen. Het is een handig begin om een goed beeld te krijgen van de context. Bij “0 – De Bedoeling” probeer ik erachter te komen waar we het eigenlijk voor doen, al dat beleggen, en hoe het ‘spel’ gespeeld wordt. 

Om te beginnen met deze serie, klik op de knop onderaan de pagina. Ik wil u verzoeken uw armen en benen binnenboord te houden en de vragen voor aan het einde te bewaren. Fijne reis!

Een beleggingsfonds kan je natuurlijk op heel veel verschillende manieren beoordelen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de morele waarde van het fonds: is het een moreel goed fonds? Investeert het fonds bijvoorbeeld niet in kinderarbeid, of in milieuschadelijke projecten, of in bedrijven die dit doen? Dit is een belangrijk onderdeel van je beleggingskeuze, maar is er een die voor iedereen zo anders is dat ik hem op deze website niet kan behandelen. Daarnaast kan een criterium zoals deze de zaak alleen maar ingewikkelder maken, en dat is nou juist niét de bedoeling. 

0 - De Bedoeling

1 - Passief Beleggen

2 - Actief Beleggen

Copy link
Powered by Social Snap